Kapot Sterk

 

‘Kapot Sterk’ is de naam van het landelijk interventieprogramma om kinderen uit groep 7 en 8 goed voor te bereiden op de overgang naar de middelbare school. Ruim 60 scholen doen mee aan dit landelijk project. Het wordt georganiseerd door gemeente Lansingerland. Mijn contactpersoon is Lisette. Op twee verschillende dagen mag ik workshops voorbereiden, die ik hieronder gecombineerd in één verhaal zal vertellen. Alvast een sneak peak: Het project had zulke mooie uitkomsten dat de kans groot is dat er nog 24 scholen in gemeente Lansingerland zullen volgen..

 

Als je goed luistert naar de verhalen die je vrouw je vertelt over haar werk én je vrouw op haar werk vertelt over jóuw werk, kan er vier jaar later plots een mooie samenwerking ontstaan. De kracht van dit
project is dat jongeren middels sport & spel leren hoe ze verleidingen kunnen weerstaan. Ze leren goede keuzes te maken waardoor ze minder beïnvloedbaar zijn. Ik voel me vereerd dat ik deel mag uitmaken van dit mooie programma, samen met een advocaat strafrecht en politieagenten.

 

Om 8u kom ik aan op de school. De zaal blijkt dubbel geboekt. De dames van de gemeente schieten een beetje in de stress, want ze hebben dit al een tijdje geleden geregeld. Gelukkig geloof ik niet in
problemen. Ik vind het altijd een leuke uitdaging om een oplossing te vinden. We verdelen de zaal in drie delen: apenkooi, spelletjes en basketbal.

 

Ik begin met een korte show. De kinderen zijn direct enthousiast. Daarna volgen er verschillende spelvormen om te leren de juiste keuzes te maken en weerstand te bieden tegen verleidingen. De
verwachting is dat ze zo vaardigheden leren waardoor ze straks minder beïnvloedbaar zijn. Want nog even en dan zijn ze de jongsten op de middelbare school.. Met het spel ‘over de streep’ worden de kinderen verleid met stellingen. Vervolgens leren ze met verdedigende oefeningen om dicht bij zichzelf te blijven. En om stevig in hun schoenen te staan moeten ze een bal veroveren die door de ander met beide handen wordt vastgehouden. Ik geef ze daarbij de boodschap dat het belangrijk is om altijd jezelf te zijn. Wees positief, want dan krijg je dat ook terug. En nog een belangrijke levensles: durf vragen te stellen, want je kwetsbaarheid tonen is juist heel sterk!

 

In 1,5 uur tijd hebben ruim 100 kinderen deelgenomen aan dit project. Bij de afsluiting mogen ze kiezen voor een bidon of een tas. Juist het leren kiezen is belangrijk wanneer zij straks de overstap maken naar de middelbare school. Er worden nog wat foto’s gemaakt en handtekeningen uitgedeeld. ‘Zo knap hoe hij op een positieve manier een draai weet te geven aan het vervelende gedrag van sommige groepjes, waardoor het de groep niet afleidt’, krijg ik als mooi compliment van een leerkracht.

 

Na het omkleden komen nog tientallen kinderen me bedanken voor de superleuke dag. De workshop wordt zelfs ‘de leukste gymles ooit’ genoemd. Kinderen geven aan zich zelfverzekerder te voelen en te
hebben geleerd voor zichzelf op te komen. Ze hebben plezier gehad en ze waren in verbinding met zichzelf én elkaar. De workshop is daarmee geslaagd te noemen. Oftewel: KAPOT STERK!

Deel deze post

Galdino Haimé

the one and only showcase

Ik neem je graag mee in mijn reis en waarom ik doe wat ik doe!

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van de persoonlijke verhalen en avonturen van Showcase

Boek hier uw beleving!