Stedelijk Beweegcollege

 

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door een nieuwe docent van het Beweegcollege. Hij had mijn website bezocht en zag een mooie samenwerking voor zich. We besloten een reeks workshops te organiseren aan verschillende klassen van het mbo niveau 1 en niveau 2, om ze op een leuke manier kennis te laten maken met basketbal.

 

De betreffende dag stap ik de school binnen. Met ongeveer 300 leerlingen is het een relatief kleine school. In de communicatie lijkt iets mis gegaan, want de zaal is dubbel geboekt. De contactpersoon is helaas ziek, dus we moeten snel een oplossing bedenken. Ik besluit de basketballende jongeren te onderbreken. Dan blijken enkele jongeren me nog te kennen van jaren geleden. Vanuit de Stichting BMI basketbalden we regelmatig op de pleintjes in Zoetermeer. Heel leuk dat het zoveel impact op deze jongeren heeft gemaakt dat ze het zich nog herinneren.

 

We beginnen de les met een korte show. Dit doe ik altijd om de mogelijkheden met een basketbal te demonstreren en de jongeren te enthousiasmeren. ‘Huh, wat is dit?’ hoor ik een paar jongeren verbaasd zeggen. Op de hoek van de bank zit een mopperende jongen. ‘Zo simpel’ zegt hij nors. Ik geef hem de keuze om mee te doen of aan de kant te blijven zitten.

 

We starten met een warming-up en wat spelletjes. De mopperende jongen begint mee te doen, maar vervalt direct weer in negatief gedrag zodra de groep hem aandacht geeft. Tijdens de les vindt er
langzaam een verandering plaats in zijn houding. De laatste 20 min doet hij zó goed mee dat het hem zelfs lukt om positieve feedback te geven aan een teamgenoot. Hiervoor ontvangt hij zelf ook weer een compliment, wat hem zichtbaar goed doet. De mopperende jongen zie ik in krap een uur tijd veranderen naar een jongen die ik zelfs leergierig en nieuwsgierig zou noemen. Na de les vraagt hij of hij bij mij kan komen trainen. Tot grote verbazing van de docenten is er niets over van het zelfbepalende gedrag dat hij nog geen uur eerder liet zien. Zijn aanwezigheid is zelfs positief te noemen.

 

Ik praat nog een tijdje na met deze jongen en over de raakvlakken die ik zie met mijn eigen jeugd. De jongen voelt zich gezien en begrepen. Zijn houding is inmiddels vriendelijker en toegankelijker. Het maakt me blij. Exact dit is de impact waar ik met mijn bedrijf altijd naar streef.

Deel deze post

Galdino Haimé

the one and only showcase

Ik neem je graag mee in mijn reis en waarom ik doe wat ik doe!

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van de persoonlijke verhalen en avonturen van Showcase

Boek hier uw beleving!