Art court Rotterdam

 

De Koningsspelen Rotterdam zijn dit jaar extra speciaal vanwege de opening van het Art Court. Een nieuw basketbalveld dat een waardevolle toevoeging is aan de wijk. Het design is van Xeme, een kunstenaar uit Hongkong, die ook aanwezig is bij deze feestelijke opening. Het wordt een dag met verschillende activiteiten, waaronder workshops, wedstrijden en optredens. Het Art Court is een initiatief van Hiphop In Je Smoel, BuurtLAB en basketbalcommunity Concrete Lions. Het is een eer dat ik gevraagd ben om de presentatie van deze dag te verzorgen en het hoogwaardige multifunctionele court officieel te openen.

 

Om direct wat jongeren kennis te laten maken met het nieuwe veld, hebben de lokale basisscholen de mogelijkheid gekregen om in de ochtend mee te doen aan de workshops. De leerkrachten -stralend in oranje kleding met vlaggetjes op de wangen geschminkt- nemen actief deel aan de dag.  Helaas begint de dag met slecht weer waardoor we niet direct op het Art Court kunnen starten. Onder het spoor is een overkapt gedeelte die wij creatief gebruiken voor de workshops. De muziek gaat aan en zo zit de sfeer er binnen no time toch goed in. Middels een carrouselprincipe rouleren de kinderen drie uur lang tussen drie activiteiten: freerunnen, streetdance en freestyle basketbal. Mooi om wederom te ervaren dat je overal een leuke dag kan hebben, zelfs als je onverwachts op een rare plek staat, onder een spoort tussen allemaal pilaren.  

 

Na de carrousel activiteiten horen we in de verte een brass band aankomen. Altijd leuk voor de sfeer. Het is tijd om het veld officieel te openen. Naast de kinderen en ouders zijn ook (onder andere) de Nederlandse basketbalbond en de gemeente van de partij. Aan mij de eer om wat mensen te interviewen. Zo vraag ik aan de Nederlandse basketbalbond of dit basketbalveld van hoge kwaliteit de norm wordt voor de basketbalveldjes in Nederland (ja dat hopen ze wel!). René Bronwasser van Royal Kampen vertelt hoe bijzonder de vloer van het basketbalveld eigenlijk is zowel qua design als qua kwaliteit en functionaliteit. Het was een puzzel om de ART-vloer te vormen met de verschillende kleuren en materialen. En tot slot een interview met de 3 andere initiatiefnemers en de creatieve kunstenaar Xeme. Hij vertelt gepassioneerd dat het zijn grote droom was om ooit zoiets waardevols te mogen ontwerpen in het buitenland. Aan de jeugd geeft hij een mooie levensles mee: als je hard werkt en gelooft in wat je doet dan kan je veel bereiken in het leven. En zo komen we aan bij de officiële opening van het veld. Op het startsein gooit Xeme twee basketballen door naar de twee baskets en het veld is officieel geopend!

 

Van alle kanten stromen kinderen en jongeren toe. Op het kinderveld wordt de verstelbare basket omlaag gedraaid. Met een lekker Surinaams hapje en een drankje wordt er alsnog een topdag van gemaakt. Nieuwsgierig geworden naar het Art Court..? 

Deel deze post

Galdino Haimé

the one and only showcase

Ik neem je graag mee in mijn reis en waarom ik doe wat ik doe!

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van de persoonlijke verhalen en avonturen van Showcase

Boek hier uw beleving!