Business workshop voor ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS)

 

Ongeveer twee maanden geleden werd ik gebeld door het VWS. Ze hadden een LinkedIn post gezien over de business workshop bij Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en wilden een soortgelijke dag organiseren voor hun team. Er volgen enkele gesprekken om goed helder te krijgen wat de behoeften en verwachtingen zijn en wat ze uit de dag willen halen. De manager en de coördinator van de afdeling leggen uit dat de drie verschillende afdelingen zijn samengevoegd tot één afdeling. Het lastige is dat iedereen een andere achtergrond heeft en dat de agenda’s te vol zijn om elkaar echt te leren kennen. De pogingen die tot nu toe zijn gedaan bleken onvoldoende om echt tot elkaar te komen. Ze hopen middels deze workshop meer verbinding met elkaar te krijgen, dieper kennis te maken, de definities van belangrijke begrippen meer helder te krijgen  waarbij verbinding en plezier voorop staat.

 

Op de betreffende dag meld ik mij bij de beveiliging. Ik weet niet of het mijn sportieve outfit en sneakers is die voor enige verwarring zorgt of de twee basketbaltassen en een speakerbox, die ik bij me heb. Grappig die vragende blikken van de passerende mensen en de beveiliging.

 

We gaan er een leuke dag van maken! Verbindend vooral. Met verschillende spelletjes maakt iedereen op een leuke, laagdrempelige manier kennis met elkaar. Met het spel ‘over de streep’ leert het team elkaar middels stellingen beter kennen, waarbij ik al snel de stellingen wat scherper kan en durf te stellen om goed de verschillende zienswijze en gedachten te benadrukken. Op deze manier komen de echte discussies op gang en wordt er sneller naar de kern gegaan.

 

 We doen verschillende samenwerkingsoefeningen en tussendoor gaan we met elkaar hierover in gesprek met wat subtiele muziek op de achtergrond. We doen ook meerdere oefeningen waarbij de basketbal de metafoor is voor dagelijkse situaties en uitdagingen op het werk. Er wordt zelfs veelvuldig gelachen en ik zie bij verschillende dames als heren weer het vrije kind naar boven komen.

 

Naarmate de dag vordert leert iedereen elkaar beter kennen. Zo komen we erachter dat het team veel overeenkomsten heeft, maar dat ze verschillende definities hangen aan de kernwaarden. Fijn om te weten, daar kunnen ze op voortborduren. Het is een gezellige, veilige setting waarin ruimte is voor iedereen en het steeds gemakkelijker wordt om uit je comfortzone te stappen. Basketbal blijkt wederom het perfecte middel om het team met elkaar in verbinding te brengen. Ik heb genoten van de dag. Ik wens het team een mooie samenwerking toe en heb hier oprecht het vertrouwen in.

Deel deze post

Galdino Haimé

the one and only showcase

Ik neem je graag mee in mijn reis en waarom ik doe wat ik doe!

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van de persoonlijke verhalen en avonturen van Showcase

Boek hier uw beleving!