Kick-off project Gamechangers in Zwanenburg

Sommigen van jullie zullen misschien al weten dat ik ambassadeur en hoofdcoach ben bij het landelijk project Gamechangers. Als Gamechanger maak je impact door basketbal in jouw buurt op pleintjes en scholen te brengen op impactvolle en maatschappelijke manier. Het team van Gamechangers helpt jongeren en jongvolwassenen om hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en in te zetten voor zichzelf én voor de community. Zo dragen we bij aan een sterkere samenleving. 

De basketbalclub Hotpepper Heat in Zwanenburg neemt met 40 deelnemers deel aan dit mooie project. Ze integreren dit in de club door jongeren korting te bieden op hun contributie wanneer ze hieraan deelnemen. Een mooi gebaar van Romario, de man die aan het roer staan. Jongeren in de leeftijd van 16 tot 22 jaar spelen daar landelijk, in een bolwerk van verschillende gemeentes. Vanuit Gamechangers rijd ik daar naartoe samen met Serghinio en Faren van het Gamechangers team. Ook deze keer ging de projectleider René mee naar deze kick-off.

De jongeren druppelen langzaam binnen. Sommigen met een lang gezicht omdat ze twee uren hadden moeten rijden en ze nu niets liever wilden dan basketballen. Toch doen we eerst een half uurtje een introductie met wat reflectieve vragen. Om impact te kunnen maken is het belangrijk dat ze nadenken over hun motieven en intenties. In een kring passen we de bal rond, gevolgd door een vraag. Wat wil je bereiken in het leven?’, ‘Waar sta je voor?, ‘Waarom geef je nu al wekelijks workshops aan jongeren in de regio?’. Al snel heerst er een veilige sfeer waarin oprechte interesse de boventoon voert. De jongeren stellen elkaar mooie vragen en ze geven eerlijke en diepgaande antwoorden.  Met de mooie intenties vers in het achterhoofd beginnen we aan de workshop. De jongeren leren elkaar positief te bevragen en elkaar constructief feedback en tips te geven. Bundel je krachten en inzichten dan kom je verder. Samen. Middels verschillende werkvormen leren ze oefeningen leuker te maken, veiligheid te creëren in een groep en belangrijke didactische principes. Bij het geven van trainingen is het bijvoorbeeld belangrijk om aan te sluiten bij wat iemand al kan én om ze uit te dagen om nieuwe dingen te leren, zonder dat het té moeilijk is. 

Tot slot wil ik een mooie anekdote met jullie delen. Het zijn deze momenten waar ik het voor doe. Een jongen van 21 jaar die al behoorlijk wat ervaring heeft met het zelfstandig verzorgen van trainingen komt wat ongeduldig binnen. Na de lange autorit kan hij niet wachten om het veld op te gaan. We raken aan de praat over zijn motieven, zijn achterliggende behoeften en wat hij wil bereiken. We zitten zo diep in gesprek dat hij niet direct het veld op rent wanneer de kans zich voordoet, maar er bewust voor kiest om met mij in gesprek te blijven. Zijn oprechte interesse raakt me. Ik voel me dankbaar en trots dat ik mijn ervaringen met deze jongen mag delen en hem van nieuwe inzichten mag voorzien. Met een gevoel van voldoening kijk ik terug op weer een mooie kick-off bijeenkomst van een mooi project. 

Deel deze post

Galdino Haimé

the one and only showcase

Ik neem je graag mee in mijn reis en waarom ik doe wat ik doe!

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van de persoonlijke verhalen en avonturen van Showcase

Boek hier uw beleving!