Koningsdag Rotterdam

 

Ik neem je graag mee naar de start van mijn betrokkenheid bij het koningsspelen-avontuur 2023. In november 2022 werd ik gevraagd als adviseur mee te denken met Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. De viering van de 10de Koningsdag -inclusief het bezoek van de Koninklijke familie- zou in april 2023 plaatsvinden in Rotterdam. Hoewel ik me vereerd voelde, lukte het niet de volle agenda’s op elkaar af te stemmen. We zochten daarom een andere samenwerkingsvorm. 

 

Vanuit Rotterdam festivals ontstond het idee om mij als professionele act op de route te programmeren. Alle acts en activiteiten op de route, zouden de koning een goed beeld moeten geven van de veelzijdige stad en dat daar ook veel koningen en koninginnen zijn in hun tak van sport en/of kunst. Ik bleek een solo act te mogen geven voor de gehele Koninklijke familie. Supergaaf! We bespraken gedetailleerd hoe de interactie met de Koning eruit zou zien. 

 

Dan breekt de dag van 27 april 2023 aan, oftewel KONINGSDAG! Ik sta klaar op de route waar ik mijn soloshow mag geven. Vlak voor de koning en koningin. De beatboxers trappen af met een indrukwekkende act, stralend in hun SB-trainingspakken. Ze maken een soepele overgang naar mijn freestyle basketbal act en kondigen me ook aan in hun beatbox. In één minuut tijd mag ik de koning en koningin mijn passie voor freestyle basketbal laten zien en voelen. Ik geniet (zoals altijd) intens van deze bijzondere ervaring. Eén om nooit te vergeten. Na mijn show overhandig ik de koning een 010 vlaggetje met daarop een draaiende basketbal. De koning proest het uit van het lachen als het ons half lukt om de basketbal door te geven aan de rolstoelbasketbalster met 1 hand die onze basketbal act een vervolg geven. De koning schudt  lachend mijn hand en bedankt mij om vervolgens zijn route te vervolgen. Het klinkt als een sprookje, maar enkele prinsen blijven achter omdat ze graag willen leren jongleren en willen leren om de bal op hun vinger te kunnen laten draaien. Daar maak ik dus tijd voor. 

 

 

Na afloop word ik geïnterviewd door NOS en willen diverse kinderen achter de hekken ook nog de basketbal op hun vinger draaien, wat ik met alle liefde deed. Bij terugkomst pakte ik mijn telefoon en zag ik meer dan 200 gemiste Whats app gesprekken en foto’s en video’s  en via mijn socials  ook nog een stormvloed aan positieve reacties en vragen, bijvoorbeeld: wat er door me heen ging toen ik optrad voor de koning. Van tevoren zeg ik dat het voor mij altijd belangrijk is om zoveel mogelijk mensen plezier te laten ervaren basketballen. Zodra iemand voor me staat denk ik niet zoveel, maar laat ik mijn gevoel spreken. Mijn intentie is altijd om mensen laagdrempelig kennis te laten maken met basketbal. Het belangrijkste is dat je de diversiteit en mooiheid van basketbal kan laten zien, hoe basketbal verbindt en plezier brengt. Ik ben blij dat de Koning dit zelf heeft mogen ervaren. Het was een heel zeer geslaagde 10e (konings)dag.

Deel deze post

Galdino Haimé

the one and only showcase

Ik neem je graag mee in mijn reis en waarom ik doe wat ik doe!

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van de persoonlijke verhalen en avonturen van Showcase

Boek hier uw beleving!