VSO De Lasenberg

 

Ik mag twee keer les geven op het Voortgezet Speciaal Onderwijs De Lasenberg in Soest. Voor wie niet bekend is met het speciaal onderwijs: dit type onderwijs is bedoeld voor jongeren die moeilijker leren. Door de ‘kleine klassen’ (weinig leerlingen), is de begeleiding intensief. Er wordt veel aandacht besteed aan praktijkvakken en het ontdekken waar je goed in bent. In dit kader mag ik basketbal-les geven. Met een tijdblok van vijf uren is eigenlijk een workshop te noemen. Soest is best een eindje rijden, dus ik vertrek vroeg.

 

Aangekomen op school maak ik kennis met twee leuke gymdocenten. Met maximaal acht kinderen in de klas, is er veel tijd voor individuele aandacht. Heel leuk. Ik ben nieuwsgierig. De eerste groep wil weten wat een freestyle basketballer eigenlijk doet. Op zulke momenten laat ik de bal graag voor mij spreken. Je weet wat ze zeggen: één basketbaltruc zegt meer dan duizend woorden. Maar voordat ik laat zien wat voor tricks er mogelijk zijn met een basketbal, voel ik de behoefte om te benoemen dat de workshop niet verplicht is. Uit meerdere hoeken volgt een zucht van opluchting. Ik voel dat de weerstand weg is. Nu het ‘moeten’ eraf is, richt ik me tot één jongen met een boze blik op zijn gezicht. ‘Mijn taak vandaag is om jou te laten lachen!’, zeg ik grappend. Ik trek mijn basketbal-trukendoos open en er verschijnt direct een lach op zijn gezicht. De jongen ontdooit snel en doet vervolgens de hele les actief mee. Tegen het eind van de les wil hij zelfs niet meer stoppen. De voldoening die ik op zo een moment voel is bijna niet te beschrijven.

 

 

De dynamiek van de klassen verschilt enorm. En alle leerlingen verschillen ook ten opzichte van elkaar. In houding, conditie én motorische ontwikkeling. Ik geniet van de uitdaging om aansluiting te vinden bij alle jongeren. Mijn voelsprieten staan maximaal aan. Ik hou van uitdagingen!

 

De twee lessen waren een succes. Ook de gymdocenten hebben actief meegedaan. De sfeer was gezellig en iedereen heeft zichtbaar genoten. Ik ook. De ‘freestyle-gedachte’ betekent voor mij: aandacht
voor autonomie én verbondenheid. Authenticiteit, vrijheid, blijheid, spontaniteit én creativiteit. ‘Jezelf kunnen zijn’ is uiteindelijk waar iedereen behoefte aan heeft, welk type onderwijs je ook volgt. Mooie
ervaring!

Deel deze post

Galdino Haimé

the one and only showcase

Ik neem je graag mee in mijn reis en waarom ik doe wat ik doe!

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van de persoonlijke verhalen en avonturen van Showcase

Boek hier uw beleving!